De Corona crisis heeft een grote impact op onze scholen in Mitchells Plain. De scholen zijn gesloten, de kinderen zijn hun veilige (speel)plek kwijt en veel van hen groeien op in een onveilige thuissituatie. Door de crisis zijn veel zorgdragers hun baan en inkomen kwijt, geld voor eten is er niet. Daarom hebben wij een Tikkie fundraiser opgezet. Wil je doneren, dan kan dat via onderstaande Tikkie QR code (scannen of klikken).

Miriam Mannak, Freelance journalist en vriendin van de stichting in Kaapstad, heeft een artikel geschreven over onze Tikkie fundraiser.

Tikkie-fundraiser: eerste 100 Run4Schools-voedselpakketten overhandigd! 

Na een paar moeilijke weken eindelijk wat goed nieuws: Vandaag (28 april) hebben de eerste 100 Run4Schools-gezinnen een voedselpakket van onze Tikkie-fundraiser in ontvangst genomen! Hiermee hebben ongeveer 600 mensen de komende twee weken genoeg te eten. Deze week en de weken erna komen er elke dag minimaal 100 ontvangende partijen bij!

MIRIAM MANNAK

Dat de Zuid-Afrikaanse lockdown nodig is om duizenden corona-doden te voorkomen, is zeker. De situatie heeft echter ook een keerzijde. Zo kunnen de kinderen van de vier Run4Schools-scholen in Mitchells Plain nu niet naar school en missen ze ‘the place of safety and joy’ die ze zo hard nodig hebben. Ook lopen velen van hen de gratis schoolmaaltijden mis. Het gevolg: honger. Veel mensen zijn namelijk hun werk kwijt en hebben nu geen inkomen, waardoor het weinig tot geen geld is voor eten.

Voor dat laatste probleem heeft Run4Schools een oplossing gevonden. Hoe? Door een Tikkie-inzamelingsactie in het leven te roepen om zo geld op te halen voor voedselpakketten. Deze heeft tot nu toe meer dan 30,000 euro opgehaald. 

“Van dat geld en de donaties die nog steeds binnenkomen kunnen we duizenden kinderen en hun ouders van eten voorzien,” vertelt oprichter Leslie Pangemanan, uitleggend dat Run4Schools hiervoor een samenwerking is aangegaan met YeboFresh. Dit bedrijf werd opgezet door de Nederlandse onderneemster Jessica Boonstra en stelt township-inwoners voor het eerst in staat om hun boodschappen online te bestellen en deze thuis te laten bezorgen.

“Deze online shopping startup helpt ons nu met de distributie van specifiek voor Run4Schools samengestelde voedselpakketten voor onze kids en hun ouders.”

De pakketten, waarvan een familie van vier personen ongeveer twee weken lang kan eten, bestaan uit basislevensmiddelen zoals rijst, pasta, meel, gist, groenten, bakolie, ingeblikt eten, koffie, thee, en lang houdbare melk, maar ook producten zoals zeep en schoonmaakmiddel.

“Omgerekend kan Run4Schools voor een bedrag van € 40 één gezin van vier personen een maand lang te eten geven. Dat komt neer op € 10 per persoon per maand, of wel € 0,33 per persoon per dag,” zegt Leslie.

Ook Jessica is in haar nopjes met de samenwerking, en legt uit dat de voedselpakketten door de lokale manager Frank Steyn en de coaches bij YeboFresh worden ingepakt en vervolgens in de buurt van de Run4Schools-scholen worden verdeeld. “Doordat de coaches met ons samenwerken, kunnen we alle orders nog sneller verwerken, inpakken en leveren,” zegt ze.

“Na onze proeflading van vandaag gaan we de komende dagen naar de 100 pakketten per dag. We hopen dat dat er nog meer worden! We zijn trots op deze samenwerking. Run4Schools is wat dat betreft één van onze belangrijkste projecten de komende tijd!”

Leslie deelt haar mening. “Wij zijn superblij dat we met dit bijzondere initiatief iets kunnen betekenen voor gemeenschap van Mitchells Plain, zeker nadat de Two Oceans Marathon, het hoogtepunt van het jaar voor ons, niet kon doorgaan. Het is en blijft namelijk onze belangrijkste fundraiser. Deze actie, en vooral het succes ervan, maakt het leed iets minder zwaar.”

Wilde Ganzen heeft in samenwerking met Wings of Support een prachtige bijdrage geleverd aan dit initiatief waardoor er nog veel meer food parcels uitgedeeld kunnen worden in de gemeenschap.